Ότι πρέπει να ξέρεις για την πρωτεΐνη
Ακατέργαστη Πρωτεΐνη ή Αληθινή Πρωτεΐνη;
Η πραγματική πρωτεΐνη είναι το πραγματικό μέτρο της πρωτεΐνης στο γάλα. Τόσο η αληθινή όσο και η ακατέργαστη πρωτεΐνη πολλαπλασιάζουν την ποσότητα του αζώτου που βρίσκεται σε ένα δείγμα γάλακτος κατά 6,38. Ωστόσο, ενώ η πραγματική πρωτεΐνη θεωρεί μόνο άζωτο από πηγές πρωτεΐνης, η ακατέργαστη πρωτεΐνη περιλαμβάνει όλο το άζωτο. Επειδή το γάλα περιέχει άζωτο από άλλες πηγές εκτός από πρωτεΐνες (όπως η ουρία), η ακατέργαστη πρωτεΐνη δεν είναι η πιο ακριβής μέτρηση της πρωτεΐνης στο γάλα. Το 2000, οι εταιρείες γάλακτος στις ΗΠΑ άρχισαν να πληρώνουν τους παραγωγούς με βάση την αληθινή πρωτεΐνη, καθώς αυτό προσδιορίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θρεπτική και βιομηχανική αξία του γάλακτος από την ακατέργαστη πρωτεΐνη. Οι γενετικές αξιολογήσεις άλλαξαν επίσης για να παρέχουν τα ακριβέστερα γενετικά δεδομένα για τις πρωτεΐνες. Σε ποσοστιαία βάση, η διαφορά μεταξύ ακατέργαστης πρωτεΐνης και πραγματικής πρωτεΐνης είναι 0,19%. Προκειμένου να μετατραπεί η εκατοστιαία πραγματική πρωτεΐνη στο ποσοστό επί τοις εκατό ακατέργαστης πρωτεΐνης, απλά προσθέστε 0,19% στην πραγματική τιμή πρωτεΐνης. Η ακατέργαστη πρωτεΐνη εξακολουθεί να είναι το προτιμώμενο μέτρο πρωτεΐνης σε όλες τις χώρες εκτός από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Αυστραλία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιο σύστημα αξιολόγησης χρησιμοποιήθηκε για να εξασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση κατά την αξιολόγηση των αρχείων παραγωγής.
Τι είναι το Γάλα A2;
Το γάλα A2 είναι γάλα που περιέχει μόνο την μορφή Α2 της βήτα-καζεΐνης. Η β-καζεΐνη είναι ο δεύτερος συνηθέστερος τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στο γάλα και οι Α1 και Α2 είναι οι πιο κοινές μορφές βήτα-καζεΐνης. Οι υποστηρικτές του γάλακτος Α2 υποστηρίζουν ότι το γάλα που περιέχει μόνο Α2 βήτα-καζεΐνη έχει βελτιωμένη πεπτικότητα και θρέψη σε σύγκριση με το γάλα που περιέχει τη μορφή Α1 της βήτα-καζεΐνης. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες επιστημονικές μελέτες που επικυρώνουν τα πλεονεκτήματα του γάλακτος Α2 και οι υπάρχουσες μελέτες έχουν διεξαχθεί από την α2 Milk Company, τον κύριο έμπορο γάλακτος Α2. Ο τύπος βήτα-καζεΐνης στο γάλα που παράγεται από το ζώο εξαρτάται από τη γενετική του σύνθεση. Ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί αν ένα ζώο έχει γονίδια Α1 ή Α2 είναι μέσω γενετικών εξετάσεων. Κάθε ζώο λαμβάνει ένα γονίδιο που ελέγχει αυτή τη μορφή β-καζεΐνης από κάθε γονέα και οι πιθανοί συνδυασμοί γονιδίων περιλαμβάνουν Α1 / Α1, Α1 / Α2 και Α2 / Α2 (βλέπε πίνακες παρακάτω για παραδείγματα)
A1/A2 x A1/A2 | |||
25% A2/A2 | Sire | ||
A1 | A2 | ||
Dam | A1 | A1A1 | A1A2 |
A2 | A1A2 | A2A2 |
A1/A2 x A2/A2 | |||
50% A2/A2 | Sire | ||
A2 | A2 | ||
Dam | A1 | A1A2 | A1A2 |
A2 | A2A2 | A2A2 |
A2/A2 x A2/A2 | |||
100% A2/A2 | Sire | ||
A2 | A2 | ||
Dam | A2 | A2A2 | A2A2 |
A2 | A2A2 | A2A2 |
Kappa καζεΐνη
Η καζεΐνη Kappa είναι μια πρωτεΐνη γάλακτος που είναι σημαντική για την παραγωγή τυριού. Η καζεΐνη Kappa έρχεται σε διάφορες μορφές – Α, Β και Ε – οι οποίες σχετίζονται με τη διαδικασία ζύμωσης στην παραγωγή τυριού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η απόδοση του τυριού cheddar μπορεί να είναι έως και 8% υψηλότερη και η μοτσαρέλα έως και 12% υψηλότερη με το γάλα ΒΒ έναντι του γάλακτος ΑΑ.Η καζεΐνη Kappa ελέγχεται από δύο γονίδια, με ζώα που λαμβάνουν ένα γονίδιο από κάθε γονέα. Οι τρεις γενετικοί συνδυασμοί για κάπα καζεΐνη παρατίθενται παρακάτω:
- BB: προτιμάται για την παραγωγή τυριού
- AB και BE: ενδιάμεση για την παραγωγή τυριού
- ΑΑ και ΑΕ: λιγότερο ευνοϊκές για την παραγωγή τυριού
Ο τύπος αξιολόγησης έχει σημασία;
PTA ή EBV
Η προβλεπόμενη ικανότητα μετάδοσης (PTA) εισήχθη στις ΗΠΑ το 1989. Οι τιμές PTA είναι το ήμισυ της εκτιμώμενης αναπαραγωγικής αξίας (EBV) του ζώου επειδή κάθε ζώο μεταδίδει μόνο τα μισά από τα γονίδια του στους απογόνους του. Το PTA κατατάσσει τα ζώα σύμφωνα με την αξία των χαρακτηριστικών που αναμένεται να μεταφέρουν τους απογόνους τους. Είναι επίσης απαραίτητο να σημειωθεί ότι οι τιμές PTA εκφράζονται πάντοτε σε λίβρες, ενώ οι τιμές EBV εκφράζονται σε χιλιόγραμμα. Κατά τη σύγκριση του EBV και του PTA, το EBV πρέπει να διαιρεθεί με δύο ή το PTA πολλαπλασιασμένο με δύο και στη συνέχεια να μετατραπεί στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης για δίκαιη σύγκριση. Για παράδειγμα, το 7HO12165 MONTROSS είναι πρωτεΐνη +88 ΡΤΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι κόρες του MONTROSS αναμένεται να παράγουν 88 επιπλέον κιλά πρωτεΐνης από το μέσο θηλυκό στον βασικό πληθυσμό. Η διαδικασία μετατροπής του MONTROSS ‘ΡΤΑ για πρωτεΐνη σε ΕΒν περιγράφεται παρακάτω:
88 (PTA for Protein) x 2 = 176 pounds
176 pounds/2.2 = 80 kilograms (EBV for Protein)
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τους παρακάτω συνδέσμους:
Barbano, David M. and Joanna M. Lynch. Fact Sheet – Milk Protein Testing – FAQ’s Changing from Crude Protein to True Protein. Cornell University. Ithaca, New York. http://future.aae.wisc.edu/publications/milk_protein_testing.pdf
Holstein Association, USA. True Protein – General Information. http://www.holsteinusa.com/programs_services/true_protein.html
Swinburn, Boyd. Beta casein A1 and A2 in milk and human health. Report to New Zealand Food Safety Authority. 13 July 2004. http://www.foodsafety.govt.nz/elibrary/industry/beta_casein-report_reviews.pdf
The a2 Milk Company. https://thea2milkcompany.com/about-us/about-our-milk/